Maailma muuttuu, Eskoseni, totesi jo Aleksis Kivi liki 150 vuotta sitten. Nykymeno saisi Nummisuutarin Eskon luultavasti lähes paniikkihäiriön partaalle, niin rajuun tahtiin maailma tänä päivänä hengittää. Mutta millainen ajan riento meillä kunnissa sitten oikein on. Löytyykö toimintaa ohjaaville arvoille kuitenkin kysyntää myllerrysten keskellä?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Yhteiskuntamme arvot kylmenevät. Jos arjen näkökulma otettaisiin huomioon, olisivat päätökset enemmän ihmisen näköisiä. Arvojen kylmeneminen näkyy koko Suomessa. Toisesta välittämisen ajatus on heikentynyt, vaikka  hetkittäin tunnemme syvääkin myötätuntoa maailmalaajuisten katastrofien edessä. Itsekkyydellä on historiassa aina ollut vakavia seurauksia.

 

Poliittisessa päätöksenteossakin on lopulta aina kyse arvovalinnoista. Päättäjien arvostukset näkyvät linjavalinnoissa ja heijastuvat niin säädettäviin lakeihin kuin taloudellisiin ratkaisuihin. Politiikassa tulee esittää hyviä, toimivia ja oikeudenmukaisia vaihtoehtoja. Yhteiskunnallisiin kysymyksiin on usein monta erilaista ratkaisua, joita voi oikeutetusti ajaa tai puolustaa. Erilaiset taloustieteen, sosiologian ja muiden yhteiskuntatieteiden tutkimustulokset ovat tarpeellisia, mutta ne eivät yksin riitä päätösten pohjaksi. Kansalaisten tahtoa edustavia päättäjiä tarvitaan arvioimaan päätettäviä asioita kokonaisvaltaisesti ja eri kansalaisryhmien kannalta.

 

Lue lisää www-sivuiltani.