Hallitus löi eilen lukkoon kunta- ja palvelurakenneuudistuksen, jolla kuntia patistetaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja kuntaliitoksiin.


Asikkala, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola ja Orimattila velvoitetaan Lahden seudulla pitkälle menevään yhteistyöhön maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelussa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Suunnitteluvelvollisuuden osoittamien Lahden seudulle on aiheuttanut myös hämmästystä. Alueellamme on nimittäin jo aikoja sitten tehty ylikunnalliset maankäytön, liikenteelliset, logistiset suunnitelmat sekä rakennemallityöt.


Päijät-Hämeessä on menty sen verran valtakunnallisesti verrattunakin eteenpäin etunojassa, ettei uusi puitelaki anna kovin paljon uusia eväitä seudulle. Maakunnassa on keskitytty kuntatalouden ja palvelujen kannalta olennaisen terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon saumattoman ketjun aikaansaamiseen.

 

Saako raha Päijät-Hämeen kunnat liikkeelle, jää nähtäväksi. Nopeat syövät hitaat. Päijät-Hämeen kuntien liitos toisi jo vuoden 2008 ja 2009 alusta peräti 20 miljoonan euron potin. Tuki pienenisi 15 miljoonaan, jos liitos tapahtuisi vuosina 2010-2011 ja vuonna 2012 avustus olisi enää 11 miljoonaa euroa.

 

Jatkossa on nyt  sitten kyse siitä, löytyykö kunnista riittävästi muutosjohtajuutta ja luovuutta. Osataanko ja halutaanko ylimääräiset porkkanarahat hyödyntää?

 On palattava juurille ja pidettävä kunnan perustehtävä kristallin kirkkaana mielessä. Millä keinoin pystymme tulevaisuudessa huolehtimaan peruspalveluista.

 

Kysymyksen asettelusta, "Liityttekö te meihin vai me teihin?" - ei voida lähteä liikkeellä. Se on tuhoon tuomittu lähtökohta. Ketkä kaikki haluavat olla mukana perustamassa uutta suurta yhteistä kaupunkia, voisi olla hedelmällisempi aloitus.