<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kulttuuri-sana luo mielikuvan sivistyneestä vallankäytöstä. Mutta onkohan sellaista olemassa? Filosofi Maija Riitta Ollila puhuu kirjassaan Persoonan valta logiikkavajeesta sumutuksen keinona. Politiikassa siihen törmää populismin suosimisena oman edun tavoittelussa. Usein olennainen tieto rajataan ja koko totuus jätetään tahallisesti kertomatta. On helppo korostaa jotakin yksityiskohtaa kohtuuttomasti.

Miehet syyttävät vitseissään blondinaisia "logiikkavajeesta". Juuri miesten logiikan vaje on usein selkeästi havaittavissa jo talonpoikaisjärjen keinoin. George W. Bush ja Tony Blair käyttivät propagandassaan juuri logiikkavajetta julistaessaan faktana väitteen "Irakilla on joukkotuhoaseita."

Valta on siis kykyä vaikuttaa ihmisten uskomuksiin, vaikka uskomus olisikin vailla perusteita. Politiikka ja mainonta käyttävät propaganda-asetta varsin tehokkaasti. Sitten, kun vaaditaan "koko totuuden" selvittämistä, sitä ei haluta tehdä. Joskus kärjistyneet, tulehtuneet henkilösuhteetkin jätetään myös selvittämättä.

Ihmissuhteet voivat kärjistyä yhtä hyvin niin kristillisissä kuin maallisissa yhteisöissä. Uhkakuvat "vihamiehistä", joiden kuvitellaan sabotoivan jonkun poliittisen tai muun aatteellisen ryhmän toimintaa, pitävät joskus yllä joukkuehenkeä kuin pelissä. Taklausta esiintyy, samoin vastavoimien toiminnan vähättelyä.

Vallan haltija käyttää usein tietoisesti voimaan ja asemaan nojaavaa perustelua (argumentum ad bagulum), jota jo antiikin filosofit pitivät epäasiallisena. Tarkoitus on ilmeisesti pelotella toisinajattelijaa tai esim. vihollisvaltiota. Onkin oltava kyllin nopeaälyinen ja laaja-alaisesti ajatteleva yksilö, jotta voi huomata moiset temput.

Kulttuuripolitiikka valtion ja kuntien hallinnossa herättää paljon kysymyksiä. Myös eri osakulttuureissa on syytä välillä pohtia kulttuurin ja vallan problematiikkaa. Edgar H. Schein on teoksessaan Organisaatiokulttuuri ja johtaminen käsitellyt laajasti kulttuurin ja vallan aiheuttamia ristiriitoja. Viestinnän ongelmat aiheuttavat usein konflikteja.

Kesälomalukemiseni poikivat monia ajatuspolkuja jatkotyöstettäväksi. Eri osakulttuureja edustavien ihmisten on tutkimusten mukaan vaikea ymmärtää toisiaan. Niinpä - miten usein arkisessakin tilanteessa on niin vaikea, joko tulla itse ymmärretyksi haluamallaan tavalla, tai ymmärtää mitä toinen on tarkkaan ottaen sanomallaan tarkoittanut. Riittääpähän haasteita.