Ess:n pääkirjoitus julisti pe 15.9. miten rajoitukset kiehtovat taas ihmisiä. Suomalaisten suhtautuminen alkoholiin on tiukkenemassa. Kasvanut kulutus koetaan tuoreessa kyselyssä kansalliseksi ongelmaksi. Sen ymmärtää. Puistoissa, kaduilla ja kodeissa melskaavat, tappelevat ja paikkoja sotkevat elämäntapajuopot sekä örveltävät nuorisoparvet ärsyttävät ja pelottavat. Ihmisten mitta alkaa täyttyä. Samalla rajoitusten ja kieltojen suosio kasvaa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Elintason noustessa kulutus on kasvanut, vaikka hintatasoa on aiemmin pidetty korkeana. Alkoholipolitiikkaa on höllennetty muutaman vuosikymmenen ajan. Kulutus on jatkanut kasvuaan, samoin häiriöt ja terveydelliset haitat. Lisääntyneet häiriöt eivät lehden mukaan johdu vain halvasta viinasta vaan myös ylisuvaitsevaisuudesta, jota voi kutsua piittaamattomuudeksi. Alkoholia nauttivat voivat melskata vapaasti kaduilla ja puistoissa. Harvoin heitä viedään talteen tai saadaan ohjatuksi hoitoon. Yhteiskunta suorastaan jakaa rahaa, joka menee ryypiskelyyn.

Lapsia ei malteta kasvattaa eikä nuorten perään katsoa. Liian monet aikuiset antavat omalla alkoholin käytöllään nuorille epäterveitä esimerkkejä. Pelkkien kieltojen ja rajoitusten lisäksi tarvitaan yleistä ryhdistäytymistä. Se ei liene liikaa toivottu.

Tänään sunnuntaina STT uutisoi, että nyt myös Sirkka-Liisa Anttila nostaisi alkoholin verotusta. Eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) katsoo, että nuorten alkoholinkäyttöön on puututtava alkoholiveroa korottamalla. Anttilan mielestä jotain on pahasti vialla, kun yläasteikäinen joutuu kesäloman päätteeksi alkoholivieroitukseen. Anttila sanoo ymmärtävänsä, että kansainvälistä veropolitiikkaa täytyy seurata, mutta arvioi, että veroalesta alkaa nyt jo näkyä liikaa kielteisiä todisteita.

Kokoomus ilmoitti lauantaina alkoholin verotuksen nostoaikeistaan. Vihdoinkin, sanon minä. On hyvä saada Kokoomuskin näihin talkoisiin mukaan. Toivottavasti lisääntynyt, avoin keskustelu nostaa suomalaisen alkoholipolitiikan oikealle agendalle. Asennetaso, missä alkoholi ei enää ole niin vahvan ihailun, vaan pikemminkin kriittisen tarkastelun kohteena, on todella tervetullut.