Useita kuukausia on valmisteltu täysipainoisesti  ja tällä viikolla kaikki tehty työ on koetuksella. Huippukokousvieraat ovat saapumassa jo aamusta alkaen, valmisteluryhmät ja mediaväki jo valmiina. Järjestelyt ovat Lahden kaupungin mittakaavassa ainutlaatuiset. Ilmatilat ja vesitiet ovat valvonnassa, helikoptereiden hurinat kaikuvat kattojen yllä, laajat alueet on rajattu normaaliautoillulta jne. Hyvin poikkeuksellista, mutta hyvältä vaikuttaa. Liput liehuvat ja sää on kauneimmillaan. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämän päivän aikana Sibelius-talolla tullaan puhumaan 20 eri kielellä. Kokoukseen saapuu kaikkiaan 64 tulkkia, jotka kääntävät kokouksen puheet kaikille kahdellekymmenelle viralliselle EU-kielelle. Kaikki kielet ovat tasa-arvoisia ja jokaisella on oikeus pitää puheensa omalla äidinkielellään. Epävirallisen huippukokouksen ohjelma vaikuttaa todella tiiviiltä aamusta iltaan. Mahdotonta on tietää etukäteen, mutta arvioiden mukaan kokoukselta ei taida olla odotettavissa mitään kovan luokan uutista neuvotteluista.

 

Kyseessä on kuitenkin harvinaislaatuinen tapahtuma kaupungin historiassa. Lahden kaupungin tavoitteena on EU-huippukokouksen aikana yksinkertaisesti tuoda kaupunkia esiin edustavassa valossa ja osoittaa vieraanvaraisuutta tyylikkäällä tavalla, jolloin Lahti voidaan vielä vuosien päästä muistaa myönteisessä valossa.

 

Lahden EU-huippukokouksen lehdistökeskus on aamun edetessä täyttynyt näyttöpäätteistä, kamerakalustosta sekä tietenkin myös toimittajista, joita on saapunut Lahteen ympäri maailmaa. Tiedotusvälineiden käyttöön varattu bussi kuljettaa väkeä kaupungilta Suurhallin tiloihin. Tunnelma lehdistökeskuksessa on odottava ja myös hyväntuulinen, vaikka lentolakko osaltaan lienee muuttanut saapujien matkasuunnitelmia.


Toimittajat pääsevät vähitellen tositoimiin, kun EU:n epävirallisen sosiaalikokouksen tiedotustilaisuus alkaa kello 11.30. Median edustajia kuljetetaan Sibelius-talolle. EU-johtajat kokoontuvat ryhmäkuvaan kello 15, ja heidän tiedotustilaisuutensa ajoittuvat illan tunteihin. Illalla toimittajajoukon eteen astelee myös Venäjän presidentti Vladimir Putin. Mielenkiintoista – huippujuttu. Meillä kuntapoliitikoilla eikä johtavilla virkamiehille ole noihin kokouksiin mitään asiaa, isäntänä toimii Suomen valtio. Puitteet Lahdessa näyttävät parastaan, toivottavasti asiapuolellakin saadaan hyviä tuloksia aikaisiksi.