Maakuntalehtemme ESS uutisoi Lahden kaupunginvaltuuston kunta- ja palvelurakenneuudistuskäsittelyn 28.8 otsikolla "Lahti ei aja kuntaliitoksia". Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Kyllä Lahden kaupunki tavoittelee myös kuntien yhdistymistä.

Kiitokset kaupunginjohtajalle, joka selkeästi ja rivakasti antoi alla olevan oikaisun.

"Lahden kaupungin strategisena tavoitteena on vaiheittaisella etenemisellä aikaansaatava suurempi kuntakoko vuoteen 2015 mennessä. Näin todetaan kaupunginvaltuuston viime keväänä hyväksymässä strategiassa. Kaupunginvaltuuston maanantainen keskustelu liittyikin erityisesti siihen, miksei kuntaliitoksia ole jo vireillä, sekä kenen kanssa ja miksi kuntaliitoksia pitäisi toteuttaa.

Kaupunginvaltuuston käsittelyn pohjana olleessa esittelytekstissä oli Lahden kaupungin tavoitteita kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa määritelty muun muassa seuraavasti: "Lahden kaupunginvaltuusto näkee, että Lahden seudun asukkaiden palvelujen turvaamiseksi ja seudun kehitysedellytysten vahvistamiseksi olisi perusteltua selvittää mahdollisuuksia kuntien voimavarojen kokoamiseksi myös kuntia yhdistämällä. On kuitenkin selvää, että kuntien yhdistymisiä Päijät-Hämeessä toteutetaan vain vapaaehtoisesti ja mahdollisesti yhdistyvien kuntien yhteisillä päätöksillä." Kukaan kaupunginvaltuutetuista ei esittänyt kokouksessa kielteistä kantaa tähän näkemykseen.

Esittelytekstissä todettiin myös, että kuntarakenteen osalta on Päijät-Hämeessä syytä selvittää erilaisia mahdollisia etenemispolkuja. "Kaksinapainen kuntarakenne maakunnassa voisi olla hyvin perusteltu välivaihe. Sekä yhdyskuntarakenteen kannalta että palvelujen järjestämiseksi kuntalaislähtöisesti voivat myös pienemmät nopeammin toteutettavissa olevat yhdistymiset tarjota merkittävää lisäarvoa." Myöskään tästä eriävää mielipidettä ei maanantaisessa kokouksessa esiintynyt.

Valtioneuvostolle 28.8. lähetetyssä kunta- ja palvelurakenneuudistusta käsittelevässä toimeenpanosuunnitelmassa piti vastata annettuihin kysymyksiin. Näin ollen kysymyksiin "Onko kuntanne päättänyt tehdä kuntaliitoksen?" ja "Onko kuntanne päättänyt tehdä osakuntaliitoksen?" Lahti vastasi "Ei", sillä päätöksiä liitoksista ei ole tehty. Jos kysymykset olisivat kuuluneet esimerkiksi: "Onko kunnallanne myönteinen kanta kunta- tai osakuntaliitoksiin Lahden seudulla?" tai "Pitääkö kuntanne yhdistymistä muiden kuntien kanssa tavoiteltavana?", Lahden vastaukset olisivat olleet "Kyllä" ja "Kyllä".

Lahdessa pidämme ensiarvoisen tärkeänä koko maakunnan elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kehittymistä. Tämän kehittymisen eräänä keskeisenä osatekijänä on parhaillaan käynnissä oleva valtakunnallinen kunta- ja palvelurakenneuudistus -hanke. Päijät-Hämeessä uudistusten toteuttaminen on lähtenyt palveluista. Lahden kaupungin tavoitteena on, että uudistusten jatko kohdistuu täälläkin myös kuntarakenteeseen. Maakunnallinen keskustelu jatkunee tähän suuntaan - toivon avointa keskustelua ratkaisumallien, etenemistapojen ja aikataulun suhteen."

 

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />