Kuntatalous on ennustettuakin heikommassa tilanteessa. Toimintakulut kasvavat huomattavasti verotuloja nopeammin eikä valtionosuuksien nousukaan näytä riittävän tasapainottamaan tilannetta. Kunnille määrättyjen tehtävien ja velvoitteiden kustannukset ovat aina nousseet valmisteluvaiheen arvioinneista.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Julkisen sektorin rakenteiden ylläpidolle tämänhetkisellä tasolla ja tavalla ei ole olemassa riittäviä taloudellisia toimintaedellytyksiä. Mahdottomia yhtälöitä osoittavat mm. kuntatalouden toimintamenojen kasvu ja vuosikatteen alhainen osuus suhteessa poistoihin. Talous on alijäämäinen eivätkä tulot riitä kattamaan menoja. Vaikka kunnilla on varsin vapaat mahdollisuudet järjestää palvelut tarkoituksenmukaisiksi katsomallaan tavalla, on kuntien menoista jopa yli 80 % lakiin perustuvia.

 

Kunnallisten palvelujen järjestämisen velvoitteet ovat vailla kestävää tulopohjaa muuallakin kuin Lahdessa. Velkaantumisvauhdin hidastamisvelvoite koskettaa koko yhteiskuntaa, joka elää yli varojensa. Yksityistaloutta ei missään olosuhteissa voisi hoitaa vastaavalla tavalla, konkurssikypsästi ja selvitystilaan ajautumalla. Toisen ja varsinkin yhteistä omaisuutta tulee käsitellä jopa paremmin ja huolellisemmin kuin omaansa. Tämän tulisi olla koko julkisen sektorin talouden vakauttamisen ohjenuora.

 

Lue lisää www-sivuiltani.