Vuosi vaihtui, tinat valettiin, raketteja ihailtiin ja uuden vuoden puheet kuunneltiin. Alkanut vuosi on monella tapaa kiinnostava vuosi. Kansalaiset valitsevat uudet edustajansa eduskuntaan, kunnallisten palveluiden uusien muotojen suunnittelussa on merkittäviä vaiheita, Päijät-Hämeessä uusi hyvinvointipiiri Heimo aloittaa toimintaansa ja koko maakunnan kehittämisen arkeen vaikuttava uusi Euroopan unionin ohjelmakausi alkaa.

Samaan aikaan pääsee enemmän ihmisiä ansaitulle eläkkeelle ja suurten ikäluokkien tuomat uudistumiset alkavat taas näkyä uutena muutoksena yhteiskunnassamme. Kunnat ja koko julkinen sektori tulevat käymään läpi tulevia malleja ja rakenteita. Onnistuessamme meillä on mahdollisuus rakentaa sellaista huomista, jossa talouden tiukkoihin reunaehtoihin voidaan sovittaa niin kasvavien palvelutarpeiden, pienenevien työikäisten ikäluokkien ja enemmän ja enemmän vapautuvan kilpailun ja kilpailutuksen haasteet.

Meille päättäjille tuleva vuosi asettaa kiinnostavia valintoja. Ensimmäiset haasteet tulevat koskemaan Lahden kaupungin johtajan valintaa, toinen eduskuntavaalikampanjaa ja kolmas linjauksia kunta- ja palvelurakenneuudistusta. Kaikkiin näihin liittyy vahva poliittinen johtajuus. Vaikka päättyvä vuosi on ollut monella tapaa onnistunut, tarvitaan tulevan vuoden haasteiden voittamiseen kaukonäköisyyttä, kosolti muutosvalmiutta ja rakentavaa yhteishenkeä – ja sitä uskon myös löytyvän. Vuosi tulee olemaan työntäyteinen – kuten kaikki edeltävät vuodetkin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ei mene montakaan päivää, kun puolueet alkavat tarjoilla vaalilupauksiaan äänestäjille. Veronalennuslupauksia riittää: perintö- ja lahjavero poistuu, tuloverot laskevat, ruoan arvonlisävero alenee ja autovero poistuu. Rahaa luvataan lisää eläkeläisille, yksinhuoltajille, lapsiperheille, opiskelijoille ja yrittäjille. Ruotsissa hallituksen vaihto toi mukanaan muutoksia. Siellä varallisuusvero puolittuu, hiihtohissien arvonlisävero laskee kuuteen prosenttiin ja kiinteistöverokin alenee. Myös pienyrittäjät saavat pieniä verohelpotuksia. Mitä muutoksia meillä Suomessa loppupelissä toteutuukaan. Toivottavasti vaalilupaukset eivät jää uudenvuoden lupauksien tasolle?

 

Kaikkea hyvää vuodelle 2007.