Sanotaan, että 30 asteen helle on haitallisempi kuin 30 asteen pakkanen. Näin varmaan onkin. Pakkasesta on mahdollista päästä sisään lämpimään. Itseäni nämä kuumat säät eivät tosin ole ahdistaneet, astmani on pysynyt lähes oireettomana. Monille on kuumuus tuottanut suurtakin rasitusta. Helle on myös purkautunut myrskyksi, rakeet ovat olleet joillain alueilla niin muhkeita, että ne ovat rikkoneet autojen tuulilaseja, puita on kaatunut hehtaarikaupalla ja kattoja lennellyt. Vaikka toisinkin väitetään, minua ei hevillä saa vakuuttuneeksi siitä, ettei ilmasto olisi vuosien saatossa muuttunut ja muuttumassa edelleen. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kesä on jälleen myös erilaisten juhlien aikaa. Tänä vuonna on todella monet 50-vuotisjuhlat, joko olleet tai tulossa. 1956 oli hyvä vuosikerta.  Ajatus on luonnollisesti hyvin subjektiivinen, ja vailla minkäänlaista faktaa oleva näkemys.  Perheellämmekin on mukavasti juhlavuosi, mm. esikoisemme lakkiaiset, kuopuksemme tulee täysi-ikäiseksi, 20-vuotishääpäivämme, omat 5-kymppiset. Pilvettömän kesäisen taivaan alla voi kulkurimaisesti todeta Reino Helismaan sanoin: Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa…

Viime viikonvaihteessa kunnan terveyskeskuslääkäri Petri Villa juhli viisikymppisiään Asikkalassa. Saimme puolisoni kanssa olla Pelicansin väen kanssa onnittelijoiden joukossa. Olivatpa mukavat juhlat. Ohjelman suhteen oli nähty vaivaa. Erityismaininta illan ohjelmasta kuuluu ehdottomasti Asikkalan kunnan virkailijayhtyeelle JULKINEN ZEKTORI, joka vauhditti musiikillaan juhlaa.

Tällä viikolla juomme myös isäni syntymäpäiväkahvit perinteisen mansikkakakun kera. Mikäli hänelle elonpäiviä suodaan, saamme viettää hänen 80-vuotisjuhliaan kahden vuoden kuluttua. Viikonloppuna suunnistamme koko perheen voimalla Kouvolaan, Saaramaalle Mesolaan. Lapsuuden ystäväni juhlistaa keväällä täyttämiään vuosia – 50 tuli myös Marikan elämän mittariin. Sanotaan, että 50-vuotias elää usein elämänsä parhaita vuosia. Tämä on helppo allekirjoittaa. Elämän tuoma kokemus liittyy usein vielä vireisiin fyysisiin voimiin. Elämän suuret ajolinjat ovat löytyneet. Osaa jo oppia eletystä. On se upea ikä tuo 50. 

Kesän aikana perheemme on jälleen kasvanut. Pienessä pihassamme vierailee päivittäin joukko oravia ja siilejä. En malta olla ruokkimatta näitä pieniä herkkusuita pähkinöillä, joita kummatkin näyttävät suuresti rakastavan. Suloisia kun ovat. Kuumilla helteillä ovat myös pikkulinnut nauttineet pihallemme olevasta virkistävästä vesialtaasta.  Iloisten ja uteliaiden pörröhäntiä touhuja seuraten on mukava juoda aamukahvinsa. Tällä viikolla on myös otettava mansikoiden säilöminen ohjelmistoon.