Juhannus oli ja meni. Leppoisa sää suosi ja juuri juhannukseksi kypsyneitä mansikoita oli ilo nauttia. Puolisoni kanssa saimme viettää juhannusta ensimmäisen kerran pitkään aikaan aivan kahdestaan. Perheemme nuoret olivat kumpainenkin ystäviensä kanssa juhannuksen vietossa, eikä puolipakollisia työtehtäviäkään ollut hoidettavana. Pienestä on siis ilo ylimmillään - uudet perunat, kotimaiset mansikat ja lempeä kesätuuli. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Eilisessä kaupunginhallituksessa päätimme yksimielisesti hakea valtion harkinnanvaraista avustusta taataksemme asukkaille hyvät peruspalvelut. Perusteluja avustushakemukselle esitetään mm. hoitotakuun mukanaan tuomat lisäkustannukset ja kaupungin tytäryhtiöiden osinkotulojen vähäisyys viime vuonna. Menetyksien arvioidaan olevan yli 10 miljoonaa euroa.

Haasteita riittää. Terveyden- ja vanhustenhuollon menot kasvavat Päijät-Hämeessä muuta maata nopeammin kerrotaan tuoreessa Stakesin julkaisemassa tutkimuksessa. Kuntien terveydenhuollon ja vanhustenhuollon menot ovat kasvaneet Päijät-Hämettä nopeammin ainoastaan Länsi-Pohjassa. Päijät-Hämeen menojen kasvuvauhti on noin kaksi kertaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien nousua nopeampaa. Vaikka terveyden- ja vanhustenhuollon menot ovat kasvaneet koko maassa, alueelliset erot menoissa näyttävät kuitenkin kaventuneen.

Hoitotakuu ei näytä vielä toteutuvan. Tuoreen selvityksen mukaan yksikään Suomen 20 sairaanhoitopiiristä ei ole selvinnyt velvoitteista täysin ilman jonotusaikojen ylityksiä. Joka viidennessä piirissä laittomat hoitojonot ovat pysyneet vuodenvaihteen jälkeen ennallaan tai jopa pidentyneet. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä leikkausjonot ovat kuitenkin selvästi lyhyemmät kuin monissa muissa maakunnissa. Jatkossa rahaakin tarvitaan, pelkkä hyvää tarkoittava tahto ei riitä.

Ennen varsinaista kesälaitumille siirtymistä, viikonvaihteen tapahtumat tuovat sopivaa piristystä arkeen. Mukkulan kartanon puistossa käynnistyy Lahden 13. Runomaraton –tapahtuma ja Jokimaalla ravataan Suur-Hollola ajot.